top of page
Поиск
  • Фото автораelenaburan

Kako objasniti lokalnim dostavljačima kako da pronađu moj dom

Živela sam u Rusiji pre nego što sam se preselila u Crnu Goru. Kada sam stigla ovde, suočila sam se s izazovom kako objasniti lokalnim dostavljačima, koji ne govore engleski ili ruski, kako da pronađu moj dom. Evo nekoliko saveta koje bih dala drugim imigrantima i opis koji sam konačno sastavila nakon nekoliko frustrirajućih iskustava:


  1. Koristite lokalne orijentire: Ljudi u Crnoj Gori često se oslanjaju na poznate lokacije umesto na imena ulica.

  2. Budite detaljni i precizni: Opis treba da sadrži specifične informacije o tome kako stići do vaše adrese, uključujući orijentire i specifične skretanja.

  3. Pozovu kada stignu: Zatražite od dostavljača da vas pozovu kada stignu u blizinu, kako biste mogli dodatno da ih usmerite.


Evo mog konačnog opisa:


„Živim u Makedonskoj ulici, ovo je druga kuća na strani Zelene pijace.


„Ovo je višespratnica sa jednim ulazom. Zgrada ima malu prodavnicu povrća, 2 cvećare i prodavnicu kućnih ljubimaca."


„Znate li gde je Makedonska ulica?“


„Kada uđete u grad, morate ići na glavni put (Bulevar 24. novembra). Nakon što prođete dva kruga, treba da se krećete pravo, prođite 1 raskrsnicu. Na drugoj raskrsnici treba da skrenete levo i naći ćete se na Makedonskoj ulici. Kada skrenete, trebalo bi da vidite restoran Las Ramblas. Nakon što prođete pravo 2 kuće, treba skrenuti desno i ući u dvorište. Videćete parking i malu prodavnicu povrća. Kuća ima samo 1 ulaz. Pozovite me kad stignete, doći ću do Vas."


Ovaj opis je konačno funkcionisao, jer je bio dovoljno detaljan i koristio je lokalne orijentire koje dostavljači prepoznaju. Nadam se da će ovi saveti pomoći i vama!


Ja: Dobar dan, ja sam Jelena. Čekam dostavu hrane, ali mislim da možda niste sigurni gde je moja adresa. Mogu li vam pomoći da me pronađete?

Dostavljač: Dobar dan, Jelena. Da, malo sam zbunjen. Možete li mi pomoći?

Ja: Naravno! Da li znate gde je Bulevar 24. novembra?

Dostavljač: Da, znam gde je.

Ja: Odlično. Kada uđete u grad, idite na Bulevar 24. novembra i vozite pravo. Proći ćete dva kruga, a zatim nastavite pravo još malo. Na prvoj raskrsnici idete pravo, a na drugoj raskrsnici skrenite levo.

Dostavljač: U redu, prošao sam dva kruga i sada sam na drugoj raskrsnici. Sada skrećem levo.

Ja: Tačno. Sada ste na Makedonskoj ulici. Nastavite pravo dok ne vidite restoran Las Ramblas. Kada ga prođete, nastavite još dve kuće dalje.

Dostavljač: Vidim restoran Las Ramblas. Prošao sam ga i sada brojim kuće. Još dve, je li tako?

Ja: Da, tačno. Nakon što prođete te dve kuće, skrenite desno u dvorište. Videćete parking i malu prodavnicu povrća.

Dostavljač: Sada sam u dvorištu. Vidim parking i malu prodavnicu povrća.

Ja: Super! Zgrada ispred vas ima jedan ulaz. To je moja zgrada. Pozvonite na interfon ili me pozovite kada budete ispred.

Dostavljač: Razumem. Hvala puno na pomoći, Jelena. Stižem za minut.

Ja: Nema na čemu! Vidimo se uskoro.

Comments


bottom of page