top of page
Поиск
  • Фото автораelenaburan

Prvi čas srpskog, crnogorskog jezika i književnosti


Prvi dan škole, prvi čas srpsko-crnogorskog jezika i književnosti, bio je veoma uzbudljiv za mene. Sedim u petom razredu, u školskoj klupi, i jedva čekam da počne čas. Učionica je puna novih lica, a među njima i moja nova učiteljica, gospođa Jovanović.


Први дан школе, први час српско-црногорског језика и књижевности, био је веома узбудљив за мене. Седим у петом разреду, у школској клупи, и једва чекам да почне час. Учиница је пуна нових лица, а међу њима и моја нова учитељица, госпођа Јовановић.


Gospođa Jovanović je visoka žena sa toplim osmehom i ljubaznim glasom. Kad je ušla u učionicu, svi smo zaćutali. "Dobro jutro, djeco," rekla je veselo. "Dobrodošli na prvi čas srpsko-crnogorskog jezika i književnosti. Danas ćemo se upoznati sa planom i programom za ovu školsku godinu."


Госпођа Јовановић је висока жена са топлим осмехом и љубазним гласом. Кад је ушла у учионицу, сви смо заћутали. "Добро јутро, децо," рекла је весело. "Добродошли на први час српско-црногорског језика и књижевности. Данас ћемо се упознати са планом и програмом за ову школску годину."


Prva tema na času bila je važnost poznavanja našeg jezika i književnosti. Učiteljica nam je objasnila da je jezik ključ za razumevanje kulture i istorije našeg naroda. "Znanje jezika," rekla je, "otvara vrata ka mnogim mogućnostima i pomaže nam da bolje razumemo svet oko nas."


Прва тема на часу била је важност познавања нашег језика и књижевности. Учитељица нам је објаснила да је језик кључ за разумевање културе и историје нашег народа. "Знање језика," рекла је, "отвара врата ка многим могућностима и помаже нам да боље разумемо свет око нас."


Pričali smo o narodnim pričama i pesmama, i učiteljica nas je pitala koje su nam omiljene. Mnogi učenici su spomenuli "Gorski vijenac" i "Zmajeve pesme". Učiteljica je bila oduševljena našim odgovorima i rekla nam da ćemo ove godine čitati mnoge zanimljive knjige i učiti o velikim piscima poput Njegoša i Andrića.


Причали смо о народним причама и песмама, и учитељица нас је питала које су нам омиљене. Многи ученици су споменули "Горски вијенац" и "Змајеве песме". Учитељица је била одушевљена нашим одговорима и рекла нам да ћемо ове године читати многе занимљиве књиге и учити о великим писцима попут Његоша и Андрића.


Na kraju časa, učiteljica nam je dala nekoliko saveta kako da se ponašamo na časovima i kako da učimo. Rekla je: "Budite uvek pažljivi i slušajte. Postavljajte pitanja ako nešto ne razumete, jer pitanja su ključ znanja. Uvek pripremajte domaći zadatak i čitajte što više knjiga. Na časovima se ponašajte pristojno i poštujte jedni druge."


На крају часа, учитељица нам је дала неколико савета како да се понашамо на часовима и како да учимо. Рекла је: "Будите увек пажљиви и слушајте. Постављајте питања ако нешто не разумете, јер питања су кључ знања. Увек припремајте домаћи задатак и читајте што више књига. На часовима се понашајте пристојно и поштујте једни друге."


Takođe nam je rekla da je važno da se međusobno podržavamo i pomažemo. "U školi smo svi prijatelji," rekla je. "Zajedno možemo postići mnogo više."


Такође нам је рекла да је важно да се међусобно подржавамо и помажемо. "У школи смо сви пријатељи," рекла је. "Заједно можемо постићи много више."


Ovaj prvi čas je bio inspirativan i dao mi je mnogo motivacije za učenje. Radujem se svim novim stvarima koje ćemo naučiti ove godine.


Овај први час је био инспиративан и дао ми је много мотивације за учење. Радујем се свим новим стварима које ћемо научити ове године.

Класс был полон учеников, все взволнованно ждали начала первого урока сербско-черногорского языка и литературы. Учительница госпожа Йованович вошла в класс с улыбкой на лице.

Учительница: "Доброе утро, дети! Добро пожаловать на первый урок сербско-черногорского языка и литературы. Как у вас дела сегодня?"

Ученики: "Доброе утро, учительница! У нас все хорошо!"

Учительница: "Рада видеть вас всех здесь. Сегодня мы познакомимся с нашим предметом и поговорим о том, что будем изучать в этом году. Кто хочет рассказать, что ожидает от этого урока?"

Ученица Анна подняла руку.

Анна: "Учительница, я бы хотела узнать больше о наших народных песнях и сказках. Слышала, что они очень интересные."

Учительница: "Отлично, Анна! Народные песни и сказки действительно важная часть нашей культуры. Ты уже читала какую-нибудь народную сказку?"

Анна: "Да, я читала 'Сказку о рыбаке и рыбке'. Мне было очень интересно!"

Учительница: "Это прекрасная сказка. В этом году мы будем читать много таких сказок и песен. А что еще, по вашему мнению, мы будем изучать?"

Марк, другой ученик, поднял руку.

Марк: "Учительница, будем ли мы изучать писателей, таких как Негош и Андрич?"

Учительница: "Конечно, Марк. Негош и Андрич - два великих писателя нашей литературы. Мы будем говорить об их произведениях и анализировать их тексты. Сейчас я хотела бы, чтобы каждый назвал книгу, которую хотел бы прочитать в этом году."

Анна: "Я бы хотела прочитать 'Горский венец'."

Марк: "Мне нравится 'Мост на Дрине'."

Учительница: "Прекрасно! В этом году у нас будет возможность читать и анализировать эти произведения. Важно быть внимательными и открытыми для обсуждения. Есть ли у вас еще вопросы или пожелания по поводу уроков?"

Анна: "Учительница, как мы будем готовиться к урокам? У нас будет много домашних заданий?"

Учительница: "Подготовка к урокам будет интересной и творческой. У нас будут домашние задания, но мы постараемся сделать их увлекательными и полезными для лучшего понимания материала. Важно всегда быть внимательными на уроках и задавать вопросы, если что-то непонятно. Договорились?"

Ученики: "Договорились, учительница!"

Учительница: "Замечательно! Я рада, что мы будем вместе учиться и исследовать нашу литературу в этом году. Теперь можем начать с первого задания. Откройте свои учебники на первой странице."

Ученики с улыбкой открыли свои книги, готовые к новому учебному году.

Comments


bottom of page