top of page
Поиск
  • Фото автораelenaburan

Volim da igram Roblox

Zdravo! Ja se zovem Marko i imam 11 godina. Volim da igram Roblox, kao i mnogi moji drugari. Roblox je stvarno super jer možeš da igraš različite igre, ali i da praviš svoje. Oduvek sam želeo da pravim igre, i to ne samo bilo kakve, već igre koje će učiti decu dok se zabavljaju.


Kada sam prvi put počeo da razmišljam o pravljenju svoje igre, nisam znao koliko je matematika važna. Mislio sam da je dovoljno samo imati dobru ideju i malo mašte. Ali sam brzo shvatio da nije baš tako jednostavno. Na primer, kada želiš da napraviš svog lika da skoči, moraš da znaš kako da izračunaš visinu skoka, brzinu i gravitaciju – sve su to matematičke formule!


Jednom sam pokušao da napravim igru u kojoj lik mora da pređe prepreke koje se pomeraju. Ali, ispalo je da su se prepreke kretale prebrzo ili presporo, pa nisam mogao da ih sinhronizujem kako treba. Tada mi je tata rekao da to zavisi od vremena i brzine, i da moram da koristim matematičke formule kako bih sve izračunao. Pomogao mi je da izračunam kako brzo treba da se kreću prepreke u odnosu na vreme koje je igraču potrebno da ih pređe.


Osim toga, matematika pomaže i u razumevanju skriptovanja. Skriptovi su kao uputstva za kompjuter, i moraju da budu tačni. Ako pogrešiš u nekoj formuli, igra neće raditi kako treba. Kada sam naučio osnove programiranja, shvatio sam koliko su važne matematičke operacije kao što su sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje.


Zbog toga sada mnogo više pažnje posvećujem učenju matematike. Znam da ako želim da napravim stvarno dobru igru, moram da razumem matematiku i nauku. Moj san je da napravim igre koje će deci pomoći da kroz igru uče matematiku, fiziku, hemiju, biologiju i inženjerstvo. Mislim da bi to bilo stvarno super, jer bismo svi učili dok se zabavljamo.


Tako da, ako i ti voliš da igraš Roblox, znaj da matematika nije samo za škole i kontrolne, već i za pravljenje fantastičnih igara. Ko zna, možda ćemo jednog dana zajedno napraviti najbolju igru na svetu koja će učiti decu i odrasle dok je igraju!

Марко: Эй, ребята! Вы играли в тот новый обби в Roblox?

Йован: Да! Он был действительно сложным, но я смог пройти все уровни. А ты?

Ана: Я дошла до третьего уровня, но там застряла. Эти препятствия слишком быстрые!

Марко: Да, я тоже немного помучился с этим. Но знаете что, я подумал о том, чтобы начать создавать свою игру в Roblox. Только я понял, что для этого нужно хорошо знать математику.

Йован: Математику? Зачем тебе математика для создания игр?

Марко: Ну, чтобы сделать правильно движущиеся препятствия, нужно рассчитать скорость и время. Если препятствие движется слишком быстро или слишком медленно, игра не будет интересной. Также, если я хочу, чтобы мой персонаж прыгал на определённую высоту, нужно рассчитать, насколько высоко он может прыгнуть с учётом гравитации. Всё это математические формулы!

Ана: Я даже не думала об этом! И как у тебя с этим дела?

Марко: Ну, родитель помог мне понять некоторые вещи, но я осознал, насколько важно учить математику. Это действительно полезно! Плюс, если я буду создавать образовательные игры, я хочу, чтобы через них дети могли изучать математику, физику и даже химию, не замечая, что они учатся.

Йован: Звучит как отличная идея! Может, ты мог бы сделать игру, где нужно решать математические задачи, чтобы перейти на следующий уровень.

Ана: Или игру, где нужно использовать физику, чтобы перемещать объекты и преодолевать препятствия! Это было бы круто.

Марко: Именно это я и планирую! Думаю, было бы здорово играть в игры, которые на самом деле чему-то учат, а не просто кликать бездумно.

Йован: Согласен. Учёба через игру намного интереснее. Если тебе понадобится помощь с идеями, не стесняйся обращаться!

Ана: Да, я тоже с радостью помогу! Мы можем создать команду и вместе работать над игрой.

Марко: Отлично! Договорились, вместе мы создадим лучшую игру в Roblox, которая будет обучать детей, пока они развлекаются!

Comments


bottom of page